OT-Pro – De digitale giant step voor de ergotherapie

Belgische marktleider in software voor de kinesitherapeut klaar om nieuwe markt te veroveren. In heel Europa. 

Met OT-Pro zet de sector van de ergotherapie een gigantische stap richting automatisering. Q-Top, het bedrijf achter het Belgische succesverhaal op het vlak van software voor de kinesitherapeut, heeft de oprechte ambitie om dat nog eens over te doen. Maar dan voor de ergotherapie. In heel Europa. 

 
In tijden waarin je voor eender wat wel een software-oplossing of app kan vinden, is het verbazend dat dat voor de ergotherapie nog altijd niet het geval was. Tot Etienne Custermans – drijvende kracht achter KineQuick, de marktleider in software voor kinesitherapeuten – twee jaar geleden in contact kwam met de opleiding Ergotherapie van Hogeschool PXL. Die afdeling had een tool ontwikkeld om studenten optimaal te kunnen opvolgen tijdens hun praktijkstages: H-OPP (Hasselt Occupational Performance Profile). 

In H-OPP registreren studenten alle relevante informatie over de cliënten waarmee ze in contact komen. Op basis van die input geeft de tool hen inzicht in de therapiedoelstellingen en interventies voor de betrokken cliënt, waardoor ze die kunnen begeleiden naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Het doel van de ergotherapie. 

De vraag naar deze unieke tool vanuit andere hogescholen én vanuit het werkveld liet niet lang op zich wachten. Het didactisch instrument binnen de bacheloropleiding bleek immers perfect geschikt voor de beroepspraktijk. Meer nog, het systeem beantwoordde aan alle vereisten die de overheid in haar streven naar de digitalisering van de zorgsector vooropstelt. Alleen … H-OPP was ontwikkeld als een onderzoeks- en werkinstrument, niet als een commercieel te vermarkten software. Zo baanbrekend en wetenschappelijk verantwoord als de tool inhoudelijk was, zo basic was zijn vorm en gebruiksvriendelijkheid. 

Uit vijf kandidaten die zich op vraag van de Hogeschool PXL aandienden voor de commercialisering van het pakket, kwam Q-Top als laureaat uit de bus. “De gebruiksvriendelijkheid van hun kiné-software, de voorsprong die hun cloud-oplossing had op de markt en vooral hun langetermijnvisie waren daarbij doorslaggevend”, herinnert Annemie Spooren, onderzoekshoofd van Expertisecentrum Zorginnovatie van Hogeschool PXL, zich. “Bovendien deden ze ons het beste commerciële voorstel: de intellectuele eigendom blijft van ons en wordt vergoed op basis van het succes van het pakket.” 

Het resultaat 

Het resultaat van deze opmerkelijke samenwerking kreeg de naam OT-Pro, naar de internationale term voor het vak: Occupational Therapy. Met deze digitale tool kan de ergotherapeut de problematiek van zijn cliënt wetenschappelijk onderbouwd in kaart brengen, en op basis daarvan een multidisciplinaire aanpak op maat voor hem of haar uitwerken.  

“Met onze expertise op het vlak van beheersoftware voor de kinesitherapeut, leek dit voor ons een relatief kleine stap naar een nieuwe markt”, blikt Custermans terug op het voorbije jaar van softwareontwikkeling. “Maar eigenlijk kan je beide pakketten niet echt vergelijken. Met OT-Pro creëerden we voor de ergotherapeut een puur inhoudelijk, wetenschappelijk onderbouwd werkinstrument, terwijl KineQuick – ons pakket voor de kinesitherapeut – een tool is om zijn of haar praktijk efficiënt te managen. Uiteraard bouwden we die functionaliteit ook in in OT-Pro, zodat de ergotherapeut nu in één pakket zowel zijn job als zijn praktijk efficiënt kan beheren.” 

Ondernemende rechterhand 

Voor de uitrol van zijn nieuwe troetelkind ging Custermans op zoek naar een ambitieuze, ondernemende persoon, die zowel het gezicht, de handen als het brein van OT-Pro kon worden. Precies wat hijzelf inmiddels 15 jaar is bij KineQuick.  

Die vond hij in Ingrid Eyckmans, de voorbije 12 jaar een opvallend bezige bij bij VOKA Limburg. “Ik ben Voka bijzonder dankbaar voor de kansen die ik er kreeg”, zegt ze over die periode. “Ik heb er veel geleerd en heb er bijzonder boeiende mensen ontmoet. Waaronder dus ook Etienne. Zijn trackrecord als ondernemer en het feit dat je niet elke dag de kans krijgt om mee aan de wieg te staan van een zo ambitieus internationaal project, maakten het duidelijk dat dit het moment was om te springen. In een vorig leven was ik al eens 13 jaar lang ondernemer, tot ik die zaak verkocht. Van dit avontuur gaat mijn ondernemersbloed nu dus opnieuw extra hard stromen. Als intrapreneur voor alle duidelijkheid, want ik stap niet mee in het bedrijf.” 

De toekomst 

Aan Eyckmans om ‘de markt’ kennis te laten maken met OT-Pro, feedback te verzamelen en die terug te koppelen met het softwareteam. “She’s in charge”, kadert Custermans haar positie in het ambitieuze project. “En ze heeft alle expertise die we in huis hebben ter beschikking. Dit is onontgonnen terrein in heel Europa, nu snel schakelen is dus de enige optie.” “Precies de uitdaging die ik zocht”, treedt Eyckmans hem vastberaden bij. 

Contact 

OT-Pro+32 011 39 85 50 
Ingrid Eyckmansingrid@ot-pro.com 
Kiezelweg 6 
3530 Houthalen
www.ot-pro.com 

Achtergrondinformatie 

Ergotherapie 

Ergotherapie is de paramedische discipline die mensen met een psychische of lichamelijke beperking zo zelfstandig mogelijk wil laten functioneren in het dagelijks leven. Gaande van zich (opnieuw) zelf leren wassen en aankleden, over zelfstandig wonen of beter functioneren op werk of school, tot het verbeteren van de mobiliteit. Om maar enkele voorbeelden te geven. 

Voor het typeren van iemands beperking hanteert de Wereldgezondheidsorganisatie een reeks classificaties met bijhorende vragenlijsten per medische discipline. Het antwoord op die vragen is voor de ergotherapeut het vertrekpunt om een therapie of revalidatieprogramma op te stellen. Of om aanpassingen aan de omgeving van de cliënt te suggereren. 

Gezien de internationale ambities lag de Engelse term Occupational Therapy (OT) aan de basis van de naam van de nieuwe software. 

Webcamconsult

Webcamconsult is een gebruiksvriendelijk online systeem voor digitale webcamconsulten op smartphone, tablet en PC.
Het agenda- en spreekuursysteem in combinatie met beeldbellen is ontwikkeld onder leiding van artsen en uitermate geschikt voor medisch specialisten.

PhysioTools bracht al een tool om patiënten op afstand te kunnen begeleiden (enkel voor Windows 10 gebruikers). Wij zijn echter blijven zoeken naar een oplossing voor gebruikers van andere besturingssystemen of voor diegenen waarbij PhysioTools toch niet helemaal aansloot bij hun verwachtingen. En met succes.

Teleconsulten

Foto door Anna Shvets via Pexels

Zoals woensdag 01/04 aangekondigd werd door Axxon, zijn tijdelijke nomenclatuurnummers goedgekeurd voor teleconsulten in de zorg. Zo kan je je patiënten vanop een afstand toch uit de brand helpen in ruil voor een wekelijkse vergoeding. Bovendien krijgen ze deze vergoeding volledig terugbetaald van de mutualiteiten.

Wij zijn druk in de weer om deze nieuwe nomenclatuurnummers te verwerken in onze KineQuick software. Indien dit vlot verloopt zal in de loop van maandag 06/04 een update vrijgegeven worden.

Hoe help ik mijn patiënt als ik thuis zit?

Zo veel mogelijk mensen blijven in deze Corona tijden in hun kot. Goed bezig!
Het ziet er echter naar uit dat de periode van ‘social distancing’ en binnenblijven nog wel even kan duren. Mevrouw De Block sprak zelfs van 8 weken. Maar hoe lang blijft het verantwoord om je patiënten niet te behandelen?

In tijden van crisis zijn mensen creatief! We hebben al verschillende ideeën de revue zien passeren. Van facetimen met patiënten tot videochatten via Skype of tips geven aan de telefoon.

Mogen wij een oplossing voorstellen?

Het nieuwe wetboek Vennootschappen en Verenigingen: CV wordt BV.

Op 28 februari 2019 werd het nieuw wetboek Vennootschappen en Verenigingen gestemd. Het wetboek zal van kracht zijn op 1 mei 2019. De verwachting is dat het nieuwe wetboek het economisch landschap gaat vertekenen: een revolutie in het Belgisch vennootschapsrecht.

De wijzigingen hebben tot doel om de wetgeving te vereenvoudigen en te flexibiliseren. Hierdoor zal de Belgische wetgeving zijn plaats vinden tussen de flexibelere wetgeving van de omringende landen en zo haar Europese concurrentiepositie versterken.

KineQuick stelt voor… Micheal

Micheal helpdeskIk ben Micheal Campbell, een enthousiast persoon die graag mensen helpt en dat maakt van mij de perfecte persoon voor de helpdesk. Ik ben een echte teamspeler die niet opgeeft. Doorgaans begint mijn dag met het beantwoorden van mailtjes en vanaf ongeveer 9 uur help ik Ludo met het beantwoorden van telefoontjes van onze klanten. In de namiddag beman ik de helpdesk in mijn eentje. De klant vraagt … Micheal draait … Ondanks mijn recente aanwerving sta ik elke dag opnieuw paraat voor onze KineQuick klanten met deskundig advies, want deze youngster is gedreven door het vak.

De 1000km van Kom op tegen Kanker 2018 – 4 intense dagen

Begin mei 2018 nam Valérie Bruninx deel aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker, haar 5de jaar deelname al. Om deze reden kreeg ze dit jaar extra steun van vrienden en familie, doordat zij ook een team vormden om beurtelings met haar mee te fietsen. Dit betekende echter dat ze ook extra inschrijvingsgeld bij elkaar moesten krijgen. Intussen is Valérie alwaar wat bekomen van haar fietsweekend en deelt ze met ons haar intense 4-daagse avontuur.

KineQuick stelt voor… Wim

WimIk ben Wim Vanvoorden. Sedert 1 April 2008 werk ik bij Q-Top. Geen april-vis, 10 jaar later ben ik er nog steeds.
Na jaren wekelijkse kine-behandelingen, ik heb juveniele reumatoïde artritis, leerde ik vanaf dan de kinesitherapie van een andere kant kennen.

Ik ben afgestudeerd als Industrieel Ingenieur EM-Elo. Mijn eerste job-ervaring deed ik op in een ingenieursbureau waar ik mee aan de wieg stond van een toestel om bedden makkelijker te verplaatsen in ziekenhuizen. Dit toestel wordt onder meer gebruikt in het UZ Gasthuisberg en Pellenberg. Nadien heb ik, ook al omwille van gezondheidsredenen, de overstap gemaakt naar software ontwikkeling.